USKORO IZ ŠTAMPE IZLAZI NOVA KNJIGA LOVAČKOG SAVEZA CRNE GORE - "LOVAČKI TROFEJI"

Uskoro iz štampe izlazi nova stručna publikacija u izdanju Lovačkog saveza Crne Gore pod naslovom Lovački trofeji.

Duga je istorija postojanja i značaja lovačkih trofeja. Stari su onoliko koliko i sam lov, a lov je, ne zaboravimo, prva čovjekova djelatnost, napisano je u uvodu ove stručne publikacije.

Današnje lovstvo, za razliku od onog u prošlosti, počiva prvenstveno na uzgoju i zaštiti. Trofeji danas predstavljaju produkt, kako prirodnih uslova staništa iz kojeg potiču, tako i uloženog truda u gazdovanju lovištem gdje su odstrijeljeni. Nizom uzgojnih mjera koje preduzima lovac uzgajivač, kao što su zimska prihrana divljači, ili uzgojni i sanitarni odstrijel, kojim se iz lovišta iz daljeg uzgoja odstranjuju zakržljali, prestarjeli i primjerci sa izrazito slabim trofejima određene vrste, bolesna ili na bolest sumnjiva grla - postiže se dobra vitalnost populacije koja daje zdrava i trofejno vrijedna grla. Lijepo uređeni trofeji su ukras u domu lovca i podsjetnik na prijatne trenutke provedene u lovu i prirodi. Izloženi na izložbama oni prezentuju ne samo određeno lovište, već i lovni turizam koji je sastavni dio turističke ponude jedne države.

Cilj izdavanja ove knjige pored, u uvodu prikazanog značaja trofeja kroz istoriju od najranijeg doba postojanja čovjeka do danas, jeste prikazati na jednom mjestu i kratak istorijat lova, zakonodavnu regulativu u oblastima divljači i lovstva u dijelu lova i lovačkih trofeja, biologiju trofejne divljači kao i način obrade i ocjenjivanja lovačkih trofeja i čuvanja lovačkih trofeja.