AFRIČKA KUGA SVINJA – MJERE PREVENCIJE I KONTROLE KOD DOMAĆIH I DIVLJIH SVINJA

U sklopu kampanje podizanja svijesti o afričkoj kugi svinja, koju sprovodi Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, a finansira Evropska komisija, održan je tematski stručni skup: AFRIČKA KUGA SVINJA – MJERE PREVENCIJE I KONTROLE KOD DOMAĆIH I DIVLJIH SVINJA.

Tematski skup  održan je 16. oktobra 2023 godine  za upravnike i lovočuvare lovačkih društava, organizacija i javnih preduzeća za uzgoj, zaštitu i lov divljači - korisnika lovišta, članica Lovačkog saveza Crne Gore, za zaposlene u Upravi za šume i rendžere nacionalnih parkova.

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarnr poslove je ovaj skup organizovala  u saradnji sa Lovačkim savezom Crne Gore, sa ciljem upoznavanja sa zaraznom bolesti – Afrička kuga svinja, među populacijom divljih svinja, koja je prisutna u lovištima mnogih zemalja, pa i onima u našem okruženju.

Na ovu temu imali smo i ranije ovakve skupove, pomenućemo obuku stručnih lica u lovištima, lovištima posebne namjene i u nacionalnim parkovima u Crnoj Gori, u svrhu jačanja spremnosti Crne Gore u slučaju pojave Afričke kuge svinja, realizovanoj 2021 godine uz podršku FAO - Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu i Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, a u organizaciji Lovačkog saveza Crne Gore. 

Saradnja Uprave i Lovačkog saveza Crne Gore, u cilju zdrastvene zaštite divljih i domaćih životinja i ljudi započela je još 2011 godine sa početkom projekta „Podrška kontroli i suzbijanju bjesnila i KKS“, koji još uvjek traje. Kasnije je ova saradnja upotpunjena i projektom „Spremnost zemalja Balkana u slučaju pojave Afričke kuge svinja“.

Obrađene su sledeće teme:

  • Struktura lovišta, lovačah društava, lovaca. Populacija i gustina naseljenosti divljih svinja, putevi kretanja i migraca – Mladen Ćabak, sekretar Lovačkog saveza Crne Gore,
  • Obaveze i dužnosti korisnika lovišta, lovačka torba za 2023 godinu, Naredba o biosigurnosnim mjerama u lovu – Miloš Janković, Direkcija za lovstvo, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede,
  • Afrička kuga svinja kod divljih svinja – dr Jovan Mirčeta, Vojvodinašume,
  • Preze ImAMMALIA aplikacija – Marina Radonjić, NVO Wildlife Montenegro,
  • Detekcija i biosigurnost - dr Jovan Mirčeta, Vojvodinašume,
  •  Higijena lovišta u cilju suzbijanja bolesti – dr sci. vet. Miodrag Rajković, Specijalistički veterinarski institut Kraljevo i,
  • Primjeri borbe  sa AKS u lovištu – Goran baštovanović, ing. Šumarstva, Vojvodinašume.

Poslije održavanja ovog skupa izražene su nade da svi smo bolje shvatili opasnost od ove bolesti za lovstvo i kao i značaj provođenja  mjera biosigurnosti.

Afrička kuga svinja (AKS) je kontagiozna, virusna, zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja se manifestuje u vidu hemoragične groznice, a smrtnost može dostići i 100%. Uzročnik bolesti je virus koji je izrazito otporan na spoljne uslove i ostaje dugotrajno prisutan na zaraženom području.

Afrička kuga svinja nikada nije zabilježena na teritoriji Crne Gore.

Uzimajući u obzir nezaustavljivo širenje ove bolesti evropskim kontinentom, a naročito pojavu bolesti u Bosni i Hercegovini, posebno u pograničnom području prema Crnoj Gori,  zatim Hrvatskoj, kao i dužu prisutnost u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji i ostalim zemljama regiona, Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj i Grčkoj, način prenošenja i širenja, nepostojanje vakcine kao ni efikasne terapije protiv ove bolesti, afrička kuga svinja trenutno predstavlja najveću prijetnju sektoru svinjarstva Crne Gore i lovstvu u populaciji divljih svinja. 

Bolest nije opasna za ljude i druge životinje!

Obolijevaju isključivo domaće i divlje svinje, svih kategorija. 

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove već duži period sprovodi niz aktivnosti koje su usmjerene na prevenciju odnosno na mjere za spriječavanje pojave ove bolesti, kao što su pojačani nadzor domaćih i divljih svinja i rigorozna kontrola uvoza svinja i proizvoda dobijenih od svinja na graničnim inspekcijskim mjestima kao i podizanje nivoa informisanosti i spremnosti svih uključenih – držaoci svinja, veterinarsko osoblje, lovci, granične službe, uvoznici mesa i proizvoda od mesa svinja i drugi.