Pljevaljski lovci spasili srnadaća

Često su lovci, kao najmasovnije udruženje građana, u prilici da iskažu svoju humanost i pomognu ljudima u nevolji. Najčešće njihova humanost iskazana je prilikom elementarnih nepogoda požara, poplava, visokih sniježnih padavina, ali i potrazi za nestalim u planini i slično.  Lovci su prije nekoliko godina, kada je našu zemlju zahvatilo zimsko nevrijeme i kada se formirao visok sniježni pokrivač, pružili veliku pomoć ljudima zavijanim u snijegu. Slično je bilo i u ljetnjim periodima prilikom šumskih požara kada su  gasili požare, spašavali ljude i njihovu imovinu. Naravno, njihova humanost ogleda se i u uzgoju divljači i njenoj zaštiti. Stalna je briga za divljač,  posebno kada je ugrožena  elementarnim nepogodama, ali i u situacijama kada je ona povrijeđena i kada je treba zaliječiti i vratiti u prirodu. Takav jedan slučaj desio se nedavno u Pljevljima kada su lovci spasili povrijeđenog srndaća.

Naime, neposredno prije prvomajskih praznika, na svom imanju Milibor i Nikola Starčević, našli su srndaća upletenog u žicu. Odmah su pozvali predsjednika Gradačke sekcije lovaca Radmila Đukovića i predsjednika Lovačkog društva „Pljevlja“ Slavka Kovačevića koji su organizovali zbrinjavanje i liječenje povrijeđenog srndaća.  Srndać je prvo  zbrinut,  pa zatim  liječen od strane veterinara iz veterinarske ambulante „Savić“ i nakon tri dana vraćen u prirodu. Zahvaljujući povećanoj brizi za divljač posljednjih godina brojnost populacija krupne i sitne uzgojne divljači je u povećanju, posebno srneće divljači, pa nije rijedak slučaj da se ona približi u potrazi za hranom seoskim imanjima, kakav slučaj je bio i kod ovog srndaća, koji se na žalost zapleo u žicu i povrijedio. Saradnjom građana i veterinara sa lovcima sretno je okončan ovaj slučaj i trogodišnji srndać zaliječen je i vraćen je u  prirodu kojoj i pripada, saopštavaju iz Lovačkog društva “Pljevlja”. Nije prvi put da lovci Pljevalja spašavaju divljač. Prije nekoliko godina spašeno je jedno meče nesretno upleteno u granje, a  lovci su u Pljevljima ispunili u potpunosti zadatke kada je u pitanju projekat suzbijanja bjesnila i klasične kuge svinja napominju iz Lovačkog društva.

Zbrinjavanje i puštanje na slobodu trogodišnjeg srndaća uoči praznika Prvog maja, prepoznali su i u Pljevaljskim novinama. Naime, fotografije spašavanja srndaća su objavljene i nagradili u okviru konkursa Pljevaljskih novina i Žitoprodukta za najbolju foto vijest, dodaju iz Lovačkog društva “Pljevlja”, za kraj jednog zaista lijepog gesta u kojem su lovci pokazali humanu stranu svog hobija.