DRUGI O NAMA

U štampi zemalja Evrope česti su natpisi o našem lovstvu. Uglavnom se u tim tekstovima prezentuju naša lovišta, divljač u njima, organizacija lovstva, lov, lovno streljaštvo  i drugi događaji vezani za lovstvo Crne Gore.

Ovom prilikom izdvajamo tekstove o nama iz najnovijeg broja lista Lovačkog saveza Srbije „Lovac“ pod naslovom DUGA TRADICIJA CRNOGORSKOG LOVSTVA, i tekst pod naslovom I PODRŠKA RAZVOJU LU „BAJO PIVLJANIN“ koje potpisuje S. Madžarević, novinar ovog lista.

DUGA TRADICIJA CRNOGORSKOG LOVSTVA

Crnogorci su od vajkada drugovali sa puškama, pa otuda pa otuda i duga tradicija lovstva u nas, mada smo temelje organizovanog lovstva postavili na Cetinju 1931. godine, formiranjem nacionalnog lovačkog saveza, kaže Nikola Marković, predsednik Lovačkog saveza Crne Gore, u razgovoru za naš „Lovac“.           

Od juga do severa Crne Gore ustanovili smo kvote divljači koje lovimo u 31 lovištu i o kojoj vodimo brigu, kako bi je zaštitili i očuvali u njihovim stalnim staništima, istakao je na početku razgovora Nikola Marković, dugogodišnji predsednik Lovačkog saveza Crne Gore i jedan od najboljih poznavalaca lovstva u ovom delu Evrope.

Izuzev očuvanja brojne populacije vuka i medveda na ovim prostorima ima dosta rasprostranjenih divokoza, srna, velikog tetreba, lještarki i jarebica kamenjarki. Danas, lovstvo u Crnoj Gori, objedinjuje lov kao sport i rekreaciju, zatim privrednu delatnost kroz proizvodnju, uzgoj i zaštitu divljači, kao i njeno plansko i racionalno korišćenje, odnosno izlovljavanje. Na ovim prostorima značajan je i visok stepen uzgoja i obučavanja lovačkih pasa, među kojima dominira crnogorskoplaninski gonič. Veliki uspesi su i u lovnom streljaštvu, kroz organizovanje više takmičenja. O lovištima, lovu i divljači, danas u Crnoj Gori, osim lovaca i ljubitelja prirode, brine i 160 lovočuvara koji nastoje da kroz očuvanje biodiverziteta  i selektivne idstrele, sačuvaju potrbne kvote divljači u svim prirodnim staništima. Da i sokolarstvo u Crnoj Gori postoji, potvrda je i organizovanje sokolarskih ispita, pored lovočuvarskih i lovačkih, u delokrugu rada nacionalnog saveza.

Svim aktivnostima u oblasti lovstva doprinosimo evropskim integracijama, što se može videti i iz upodobljenog Lovačkog priručnika sa evropskim zakonima, naglašava predsednik Nikola Marković.

Na kraju je poručio lovcima Srbije da zajednički grade mostove saradnje i da su       lovišta Crne Gore širom otvorena za sve ljubitelje prirode i divljači, sa jedinstvenim ciljemda nema na ovim prostorima podele na male i velike saveze i udruženja jer divljač ne zna za granice.

PODRŠKA RAZVOJU LU „BAJO PIVLJANIN“

Delegacija Lovačkog udruženja „Šumadija“, koju su sačinjavali: Milosav Zimonjić predsednik, Goran Radovanović predsednik Skupštine, Dragan Guberinić sekretar i Sveta Madžarević novinar, prisustvovala je, 28. avgusta, na Veliku Gospojinu, obeležavanju deset godina pobratimske saradnje lovaca DU „Bakić“ Foča i DU „Bajo Pivljanin“ Plužine. Ovoj lovačkoj manifestaciji prisustvovali su, pored mnogih gostiju i predsednici lovačkih saveza Republike Srpske – Vukašin Vojinović i Crne Gore – Nikola Marković.

Uz reči dobrodošlice i pozdravljanja gostiju, na Svečanoj akademiji razmenjeni su i pokloni. U ime DU „Šumadija“ domaćine i goste pozdravio je, biranim rečima predsednik Skupštine Goran Radovanović, dok je predsednik DU Milosav Zimonjić, uručui domaćinima poklone. U ime Lovačkog saveza Centralne Srbije prisutnima se obratio Dragan Guberinić, ukazujući na dalje puteve razvoja pobratimske saradnje i lovstva na ovim prostorima.

Predsednik Opštine Plužine, Mijuško Bajagić, zamolio je prisutne goste i lovce Srbije da u narednom periodu češće posećuju ove prelepe predele severa Crne Gore a Vlatko Joković, predsednik DU „Bajo Pivljanin“, da su vrata ovog lovišta širom otvorena za goste.