HUMANI GESTOVI LOVACA CRNE GORE - LOVCI ULOVILI PRIZNANJA LOVAČKOG SAVEZA CRNE GORE

Lovac voli i poznaje prirodu i divljač, i svojim časnim postupkom opravdava naziv poštenog čovjeka i poštenog lovca, zapisano je u etičkom kodeksu lovaca Crne Gore, koji je putokaz i oslonac lovačkoj savjesti za moralno ponašanje i za odnose lovaca i lovačkih organizacija kako prema prirodi i divljači tako i prema društvenoj sredini.

A da je tako, pokazala je nedavno grupa pljevaljskih lovaca, koja je u reonu Bukovice, loveći divlje svinje, spasila srnu i nakom kraćeg oporavka pustila u prirodu kojoj i pripada.

Lov je prvenstveno uzgoj i zaštita, a lovac je uzgajivač i zaštitnik divljači, pokazali su zadnjeg lovnog dana u prošloj godini ovi lovci. Ali nije prvi put da lovci Pljevalja spašavaju divljač. Prije nekoliko godina spašeno je jedno meče nesretno upleteno u granje iz kojeg nije moglo izaći, a prošle godine jedan srndać koji se u potrazi za hranom približio seoskim imanjima, zapleo u žičanu ogradu i povrijedio.

Podsjetimo se da je i u drugim lovištima u prošloj godini kao i ranije bilo više takvih slučajeva. Lovci Lovačkog udruženja „Orjen“ iz Herceg Novog spasili su su teško povrijeđenu srnu u reonu Kruševica, a članovi lovačkog društva "Dr Zoran Kesler" iz Nikšića iznemoglu srnu iz vode kanala rijeke Zete. Humanost su pokazali i lovci Mojkovca spašavajući meče, koje su u neznanju djeca iz planine donijela u grad kao srne i jelene iz visokih sniježnih nameta prije neku godinu.  Spašena je, od strane Žabljačkih lovaca, jedna mlada divokoza iz jame u koju je upala na Durmitoru. Spašen je i promrzli bjeloglavi sup, rijetka i zaštićena ptičija vrsta, u od strane lovaca Andrijevice.Takvih je primjera mnogo, ali skromnost, kažu lovci, ne dozvoljava da se hvale i da od toga prave reklamu.

Ali ne samo kada je u pitanju divljač, često su lovci, kao najmasovnije udruženje građana, u prilici da iskažu svoju humanost i pomognu ljudima u nevolji. Najčešće njihova humanost iskazana je prilikom elementarnih nepogoda požara, poplava, visokih sniježnih padavina, ali i potrazi za nestalim u planini i slično.

Primjer kojeg su nedavno dali lovci Nikšića vrijedi takođe velike pažnje. Naime povodom obilježavanja godišnjice smrti predsjednika lovačkog društva "Dr Zoran Kesler" iz Nikšića Dragana Šakotića lovci ove lovačke organizacije su organizovali akciju davanja krvi i tom prilikom  prikupljeno je 60 jedinica ove dragocjene tečnosti.

U Lovačkom savezu Crne Gore prate se i cijene svi ovi humani gestovi, a za sve humane gestove u prošloj godini lovcima i lovačkim organizacijama Lovački savez Crne Gore uručuje i uručiće prigodna priznanja.

Lovački savez Crne Gore, koristi ovu priliku da svim svojim članovima i poslovnim prijateljima poželi sve najljepše u novoj 2016 godini.