HUMANOST LOVACA NA DJELU - NIKŠIĆKI LOVCI DOBROVOLJNO DALI KRV

Uz poštovanje mjera propisanih za suzbijanje pandemije koronavirusa Nikšićki lovci, a povodom obilježavanja godišnjice smrti nekadašnjeg predsjednika Lovačke organizacije "Dr Zoran Kesler" iz Nikšića Dragana Šakotića, su i ove godine organizovali akciju davanja krvi i tom prilikom je prikupljeno više jedinica dragocjene tečnosti. Akcija davanja krvi biće nastavljena i narednih dana zbog velikog interesovanja lovaca za davanje ove dragocjene tečnosti.

Nikšićkim lovcima ovo nije prva akcija dobrovoljnog davanja krvi, niti prvi humani gest. Članovi ove lovačke organizacije mnogo puta su pomogli ljude u nevolji, spašavali zavijane u snijegu, ugrožene u poplavama, gasili požare, tražili nestale i zalutale u planinama, spasavali nastradale u saobraćajnim udesima, pomagali one kojima je pomoć trebala.

Njihova humana djela, kao i humana djela ostalih lovačkih organizacija, najstarijih i najbrojnijih udruženja građana u Crnoj Gori, Lovački savez Crne Gore je uvijek znao cijeniti i pomagati njihove akcije.

Lovačka organizacija „Dr Zoran Kesler“ je korisnik lovišta „Nikšić“, po površini najvećeg lovišta u Crnoj Gori (137.857 ha), koja, shodno Zakonu o divljači i lovstvu,  obavlja poslove od javnog interesa u dijelu očuvanja i zaštite divljači i njene životne sredine. Ove poslove Lovačka organizacija na području opštine Nikšić vrši skoro jedan vijek, a rezultat njihovog rada su očuvana staništa i brojne populacije divljači koje ih naseljavaju.

Lovačka organizacija „Dr Zoran Kesler“ je najveće udruženje građana u Nikšiću i broji više od 700 članova.

Na uzgoju i zaštiti divljači zaposleno je, shodno Zakonu o divljači i lovstvu, 7 lica (sekretar, upravnik i 5 lovočuvara), kao i veliki broj volontera.

Pored uzgoja i zaštite divljači Lovačka organizacija vrši izgradnju i održavanje lovne infrastrukture u lovištu, organizuje kinološke manifestacije, organizuje takmičenja u lovnom streljaštvu, vrši praktičnu obuku lovaca, uspješno obavlja dugi niz godina projekate od značaja za državu Crnu Goru kao što su „Podrška kontroli i suzbijanju bjesnila, klasične kuge svinja“ i „Spremnost zemalja Balkana u slučaju pojave Afričke kuge svinja, i druge poslove od značaja za održivi razvoj divljači i prirode.