INICIJATIVA LOVAČKOG SAVEZA CRNE GORE ZA POSTAVLJANJE ZNAKOVA OPASNOSTI – DIVLJAČ NA PUTU

Lovački savez Crne Gore, nedavno je kod Uprave za saobraćaj inicirao postavljanje vertikalne signalizacije, znakova opasnosti - divljač na putu, na svim javnim putevima koji prolaze kroz lovišta Crne Gore.

Lovački savez Crne Gore, nacionalna asocijacija lovaca, u ime svojih članica: lovačkih društva, organizacija i javnih preduzeća za uzgoj zaštitu i lov divljači obratio se Upravi za saobraćaj sa zahtjevom za postavljanje vertikalne signalizacije, znakova opasnosti - divljač na putu, na svim javnim putevima koji prolaze kroz lovišta Crne Gore iz razloga upozorenja vozačima motornih vozila na opasnost prelaska divljači preko puteva kako bi prilagodili brzinu vožnje i povećali opreznost.

Naime, u trideset i jednom lovištu u Crnoj  Gori, koja koriste po osnovu Odluke Vlade Crne Gore, lovačka društva, organizacije i javna preduzeća za uzgoj zaštitu i lov divljači – članice nacionalne asocijacije Lovačkog saveza Crne Gore došlo je, kao rezultat dugogodišnjeg dobrog rada, do značajnog povećanja brojnosti svih vrsta divljači.

U uslovima otvorenih lovišta kakva su u Crnoj Gori ova divljač često prelazi puteve u potrazi za hranom, bježeći ispred predatora, tražeći zaklon, uslijed dnevne i sezonske migracije i slično. Iz tog razloga postoji velika mogućnost njenog direktnog kontakta sa vozilima, što se, u zadnje vrijeme, često i dešava, sa velikim materijalnim posljedicama i na motornim vozilima i na divljači. Nekom srećom još uvjek nije bilo ljudskih žrtava proizašlih iz kontakata divljači i vozila.

Da bi zaštitili prvenstveno ljude ali i divljač, izbjegli eventualne štete na vozilima i štete na divljači, potrebno u što hitnijem roku na svim da putevima, koji prolaze kroz lovišta, postaviti znakove opasnosti - divljač na putu.

Kako bi se odredila mjesta na putevima na kojima će biti postavljeni znakovi opasnosti divljač na putu Upravi za saobraćaj, u cilju te saradnje, od strane Lovačkog saveza Crne Gore dostavljeni su kontakti svih korisnika lovišta.