LOVCI NA NOVOM ZADATKU - UTVRĐIVANJE BROJNOSTI POPULACIJE MRKOG MEDVJEDA NEINVEZIVNOM METODOM

Neinvezivna metoda koristi za utvrđivanje brojnosti značajnih vrsta divljih životinja kao što su vuk, veliki tetrijeb i medvjed. Metod se zasniva na sakupljanju uzoraka dlake, perja, izmeta ili čak mokrače, na cijelom području, u određenom vremenskom periodu i analizi tih uzoraka.

Ovom metodom u Crnoj Gori ove jeseni utvrđivaće se brojnost medvjeda i to, sakupljanjem od strane lovaca, uzoraka izmeta. Prikupljeni podaci će se analizirati tako što će se ustanoviti DNK u svakom pojedinom uzorku, odnosno izvršiti će se identifikacija svakog pojedinog primjerka mrkog medvjeda.

Istraživanje brojnosti mrkog medvjeda je dio međunarodnog projekta podržanog od njemačke fondacije Euronatur, a u njega su pored Ministarstava poljoprivrede i ruralnog razvoja i Ministarstva održivog razvoja i turizma uključeni i NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica i nacionalna asocijacija lovaca Lovački savez Crne Gore, obzirom da su njegove članice, lovačke organizacije, društva i javna preduzeća za uzgoj, zaštitu i lov divljači, korisnici lovišta, a da će  lovci, kao najbolji poznavaoci terena, staništa medvjeda i njegovih navika,  prikupljati uzorke.

Sa detaljima o uzimanju uzoraka lovci će biti upoznati na radionicama koje će se održati u Podgorici, 25.septembra u sali Ministarstva održivog razvoja i turizma, za lovišta: Podgorica I, Cetinje, Danilovgrad, Mojkovac, Manastir Morača, Rovca i Kolašin; u Beranama 27.09. u sali SO Berane za lovišta: Bijelo Polje, Andrijevica, Rožaje, Plav, Gusinje i Petnjica; i u Nikšiću 02.10.2018. godine za lovišta: Risan, Grahovo, Velimlje, Nikšić, Plužine, Šavniku i Pljevalja u kojima su predhodnih godina registrovan medvjed. Sve radionice počeće u istom terminu u 11 časova.

Na radionicama će biti podjeljene eprovete i Priručnici za za prikupljanje podataka.