PREDAVANJE NA TEMU: LOVCI U PREVINENCIJI I SUZBIJANJU AFRIČKE KUGE SVINJA

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove u saradnji sa Lovačkim savezom Crne Gore održaće u pojedinim gradovima predavanja na temu: Lovci u previnenciji i suzbijanju Afričke kuge svinja.

Šta je Afrička kuga svinja, kako prepoznati ovu bolest, šta je posebno važno znati, koje su preventivne mjere i druge informacije o ovoj bolesti biće prezentovane na ovim predavanjima.

Predavanja će biti odžana:

  • U Podgorici, 25.septembra 2018 godine u sali Ministarstva održivog razvoja i turizma, za lovce iz lovišta: Ulcinj, Bar, Petrovac, Primorje, Podgorica I, Podgorica II i Podgorica III, Cetinje, Danilovgrad, Mojkovac, Manastir Morača, Rovca i Kolašin;
  • U Beranama, 27. septembra 2018 godine u sali SO Berane za za lovce iz lovišta: Bijelo Polje, Andrijevica, Rožaje, Plav, Gusinje i Petnjica;
  •  U Nikšiću, 2. oktombra 2018 godine godine za lovce iz lovišta: Tivat, Kotor, Risan, Grahovo, Velimlje, Nikšić, Plužine, Šavniku i Pljevalja u kojima su predhodnih godina registrovan medvjed.

Sve radionice počeće u istom terminu u 11 časova. Tema: Lovci u previnenciji i suzbijanju afričke kuge svinja biće prezentovana poslije teme: Prikupljanja podataka za utvrđivanje brojnosti medvjeda neinvezivnom metodom.

DA PODSJETIMO

Afrička kuga svinja, je virusna veoma opasna zarazna bolest, domaćih i divljih svinja.

Bolest se širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane, kontaminiranom hranom i vodom, inficiranim krpeljima, odjećom i obućom, kontaminiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom kao i leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima i insektima. Od afričke kuge obolijevaju svinje svih kategorija, sve oboljene životinje uginu jer ne postoji vakcina i nema liječenja oboljelih životinja. Virus Afričke kuge svinja ne predstavlja opasnost za ljude i druge životinje navodi.