LOVCI U PROJEKTU ISPITIVANJA PRISUSTVA VIRUSA KLASIČNE KUGE SVINJA U PRIRODI

Radi utvrđivanja prisustva virusa klasične kuge svinja u prirodi, među populacijom divljih svinja, lovci su u obavezi da dostave određen broj uzoraka uzetih od odstrijeljenih divljih svinja.

Naime, pred veterinarima i lovcima i ove godine postoji još jedan zadatak koji bi osigurao zdravlje divljih i domaćih svinja, a to je borba protiv klasične kuge svinja (KKS). U prošlosti ova bolest izazivala je priličnu ekonomsku štetu u populaciji domaćih svinja u zemljama u okruženju, a takođe i Crna Gora imala je to negativno iskustvo.

Veterinarska uprava Crne Gore, već duži niz godina, radi na  procijeni epidemiološke situacije KKS u našoj zemlji i poboljšanju  nivoa spremnosti  u svrhu  zaštite divljih životinja kako bi izbjegli  potencijalne ekonomske gubitke u sektoru uzgoja svinja.

Radi efikasnog praćenja, od velikog značaja je uključenost lovaca, članova lovačkih društava, organizacija i javnih preduzeća za uzgoj, zaštitu i lov divljači – korisnika lovišta.

Lovci su dužni dostaviti uzorke od svake odstrijeljene divlje svinje na analizu prisustva virusa klasične kuge svinja, u kojem slučaju im je obavezni trihinoskopski pregled besplatan.

U ovom projektu  oni treba da dostave veterinarskoj ambulanti, od svake ustrijeljene divlje svinje:

  • bubreg i slezinu za analizu, za potrebe utvrđivanja prisustva virusa klasične kuge svinja,
  •  tjelesnu tečnost iz grudne ili trbušne šupljine – (uzima se odmah nakon otvaranja leša) za potrebe utvrđivanja prisustva virusa klasične kuge svinja.

Lovci se mogu detaljnije upoznati preko svojih lovački udruženja i web sajta nacionalne asocijacije Lovačkog saveza Crne Gore