NEMJERLJIV DOPRINOS LOVACA U SPAŠAVANJU MLADUNČETA LAVA U LOVIŠTU „PRIMORJE“

Lovci Lovačkog društva „Primorje“ prethodnih dana imali su nesvakidašnju obavezu da u njihovom lovištu pronađu mladunče lava i na bezbjedan način dopreme ga na sigurno mjesto. I ovu obavezu, kao i sve druge, sa uspjehom su obavili.

Naime, lovci, članovi lovačkih društva i organizacije, najstarijih i najbrojnijih udruženja građana u Crnoj Gori, iz godine u godinu daju nemjerljiv doprinos održivom razvoju prirode i divljači i sa istim uspjehom rade i druge poslove od javnog interesa koji su im kao korisnicima lovišta povjereni od strane države. Bezbroj puta oni su spašavali zavijane u snijegu, ugrožene poplavama, nastradale u saobraćajnim udesima, nestale i zalutale u planinama, gasili požare, dobrovoljno davali krv, jednom riječju pomagali one kojima je pomoć trebala. Tako je bilo i ovom prilikom.

Naime, odmah po saznanju da se u lovištu sa kojim gazduju, nalazi mladunče lava, lovci, kao najbolji poznavaoci terena i navika divljih životinja su se organizovali u njegovoj potrazi svjesni da tako maloj životinji prijeti puno opasnosti, ponajviše od predatora.  

U kordinaciji sa predstavnicima drugih institucija, koje su takođe bile uključene u potragu, lovci su uspjeli da mladunče lava pronađu, bezbjedno uhvate i dopreme do vozila. Lovci su svojim vozilom mladunče lava takođe bezbjedno dopremili i do Podgorice, gdje je ono našlo privremeno utočište.

U ovoj akciji pored predsjednika Lovačkog društva „Primorje“ Nebojše Lučića nemjerljiv doprinos dali su  lovci Ilija Racanović, Boško Racanović, Stanko Kuč, Milenko Milačić, Dejan Zec i Žarko Liješević i drugi. Pohvale lovcima Lovačkog društva „Primorje“ za uspješno obavljenu akciju spašavanja mladunčeta lava upućene su ne samo od strane nacionalne asocijacije lovaca – Lovačkog saveza Crne Gore već i od drugih institucija za zaštitu prirode