PREDAVANJE O LOVSTVU

U „Zabranu Kralja Nikole“ u sklopu saradnje Poljoprivrednog fakulteta iz Podgorice i Lovačkog saveza Crne Gore održano je predavanje o lovstvu studentima Poljoprivrednog fakulteta iz Podgorice, smjera stočarstvo koji  na trećoj nastavnoj godini pored drugih predmeta izučavaju i predmet lovstvo.

Predavanje u „Zabranu“  na teme „Istorijat i značaj lovstva u Crnoj Gori“ i „Lovačko oružje, podjela i načini upotrebe“ održao je predsjednik Lovačkog saveza Crne Gore Nikola Marković.

Između ostalog, predsjednik je upoznao studente da je ovo predavanje organizovano u uzgojnom objektu jelena lopatara na Rijeci Crnojevića koji je najstariji objekat ove vrste u Crnoj Gori, a kojeg je osnovao krajem XIX vijeka Kralj Nikola. Poseban značaj ovaj objekat ima jer je njegovim osnivanjem i osnivanjem u to vrijeme i nekih drugih sličnih njemu objekata kao i nešto kasnije donešenom Zakonu o lovu, utemeljeno organizovano lovstvo u Crnoj Gori. Objekat zahvaljujući Lovačkom društvu „Cetinje“ je sačuvan i u njemu se nalazi pedesetak jedinki jelena lopatara kojima se poklanja puna pažnja. „Zabran Kralja Nikole“ u skorije vrijeme biće značajno od strane Lovačkog društva „Cetinje“ rekonstruisan obnovljanjem ograde i objekata u njemu istakao je predsjednik Marković.

Studenti su upoznati sa organizacijom lovstva u Crnoj Gori, Lovačkim savezom Crne Gore – nacionalnom asocijacijom lovaca, značajem lovstva prvenstveno kada su u pitanju uzgoj i zaštita divljači, stanjem populacija divljači u Crnoj Gori i načinima održivog korišćenja divljači.

Drugi dio nastave bio je vezan za lovačko oružje i načine i vrste lova divljači. Studenti su upoznati sa lovačkim oružjem sa olučenim i glatkim cijevima, načinom njihove upotrebe u svrhu lova divljači i vrstama divljači koje su u Crnoj Gori dozvoljene za lov kao i pojedinim vrstama i načinima lova te divljači.

Profesor na nastavnom predmetu lovstvo dr Mićko Čurović toplo se zahvalio Lovačkom savezu Crne Gore i njegovom predsjedniku na gostoprimstvu i predavanju upoznajući ovu generaciju studenata da saradnja Poljoprivrednog fakulteta iz Podgorice i Lovačkog saveza Crne Gore ima dugu tradiciju i da se redovno svake godine organizuju zajednička predavanja. On je podsjetio da Poljoprivredni fakultet iz Podgorice i Lovački savez Crne Gore imaju saradnju sa Poljoprivrednim fakultetom iz Osjeka i najavio zajedničke projekte sa lovstvom Hrvatske.