PRENOSIMO: Pet bjeloglavih orlova ubijeno u Delaveru

Preveli smo i objavljujemo članak, sa http://www.msn.com/en-us/news/us/five-bald-eagles-killed-in-delaware/ar-BBqOsSN?li=BBnb7Kz&ocid=SK2MDHP u kojem se govori da je ubijeno 5 bjeloglavih supova, koji su zaštićena vrsta, u Delaweru, SAD. Kazna za počinioce iznosi 100.000 € i do godinu dana  zatvorske kazne po orlu.

Pet bjeloglavih orlova ubijeno u Delaveru

Iz Delaverskog odjeljenja za prirodne resurse i kontrolu životne sredine naveli su da se istraživalo šta je ubilo orlove, ali da ne žele javno komentarisati moguće uzroke.

Tri orla su bila još uvijek živa i veoma bolesna kada su otkrivena za vikend, kako je naveo u izjavi narednik Džon Mekderbi iz Delaverske organizacije ‘Fish and Wildlife Natural Resources’. Uginuli su ubrzo nakon spašavanja.

"Ne znamo koliko je zaraženo orlova, tako da molimo javnost da nas odmah obavjeste ukoliko ugledaju ptice koje izgledaju bolesno," rekao je Mekderbi.

Pronađeno je trinaest (13) uginulih bjeloglavih orlova u Merilendu prošlog mjeseca, sa laboratorijskim rezultatima koji su pokazali da ptice nijesu umrle zbog prirodnih uzroka, uključujući bolesti kao što je gripa ptičji grip - avian influenza, prema američkom ‘Fish and Wildlife Service’.

Agencija je odbila da kaže da li su ptice bile otrovane, ali je navela da se istraga fokusirala na čovjeka kao uzrok smrti.

13 ptica predstavljaju najveći pomor bjeloglavih ptica u zadnjih 30 godina, naveli su zvaničnici.

Bjeloglavi orao, koji je skoro nestao iz Sjedinjenih država prije nekoliko decenija, je skinut sa federalne liste ugroženih vrsta 2007. godine nakon zaštite staništa, a zabrana pesticida DDT dovela je do njihovog oporavka.

Ptica, koja je pod federalnom zaštitom, bila je symbol Vlade SAD-a i nalazi se na valuti i na pečatu predsjednika.

Maksimalna kazna za povredu bjeloglavog orla je 100 000 američkih dolara i do jedne godine zatvora (izvjestila je Viktoria Kavalijere iz Njujorka; uredio Pol Tejt).