PRIZNANJA LOVCIMA ZA HUMANOST

Lovački savez Crne Gore je dodijelio priznanja lovcima iz Bukovice za izuzetan humani gest, kada su spasli mladu srnu i pustili je u divljinu. Priznanje su dobili lovci: Taib Hadžić, Goran Danilović, Nermin Hadžić, Njegoš Danilović i Milko Dragaš. 

Priznanja su lovcima uručili Slavko Kovačević, predsjednik Lovačkog društva “Pljevlja” i Miodrag Miga Gogić, sekretar ovog LD.

- Lovački savez CG, kojem pripada i naše društvo, svake godine dodijeljuje priznanje za humani postupak, gest. Ove godine ta čast je pripala našim lovcima koji su u lovu uhvatili jednu srnu, odbranili je od kerova, okrepili je i pustili u prirodu. Sve ovo je objavljeno na TV, internetu, u novinama, a danas smo dobili priznanja od našeg saveza - rekao je Gogić.

Nermin Hadžić, jedan od dobitnik priznanja, opisuje događaj sa srnom koji se desio ove zime.

-  Bilo nas je četiri lovca iz Bukovice i jedan iz Pljevlja, Dragaš. Bio je lovni dan, a Njegoš nam je, kao i inače, pomagao u hajkama na vukove i divlje svinje. Krenuli smo u pravcu Srečanja da pravimo hajku, Danilovići su pustili šest lovačkih pasa, a bila je gusta magla. Stajao sam na čeki na jednom drvetu, čujući žestok lavež pasa. Pitao sam se da ih nisu napali vukovi. Kad vidim na par metara od mene ide srna, a za njom psi. Skočio sam i uhvatio je, borio sam se sa kerovima, stigao mi je Njegoš u pomoć, koji je bio blizu. Potom smo je pregledali, nije bila nigdje ujedena, ni ranjena, bila je stara pretpostavljam sedam, osam mjeseci. Zadržali smo je sat, pa smo je pustili, kao što se vidjelo na snimku - ispričao je Nermin.

On pretpostavlja da je gusta magla zbunila, poremetila srnu, a potom su je psi natjerali u bjeg, gdje je lako mogla postradati, da joj nisu pritekli u pomoć.

Divljači u Bukovici ima dovoljno, divljih svinja, vukova, medvjeda, a lovci rado idu u lov. Zoran Čolović, lovac koji iz Pljevalja dolazi u Bukovicu u lov već 50 godina, kaže da se veoma vodi računa o ovdašnjem lovištu.

- Bukovica je dobra sa lovinom jer se vodi računa o divljači, još nije bilo ni jednog iole značajnijeg incidenta. Na ovom terenu sada ima tri medvjeda, sa mečadima, da znamo za njih, i niko ih nije dirao. Ima divljih svinja, zečeva, srneće drvljači, divlje mačke.. Sva divljač je zastupljena, čak nam ponekad dođe divokoza sa bosanske strane, jer je mirno na ovom dijelu Ćehotine, divokoza voli mir i tišinu. Imamo i dobru saradnju sa lovcima iz Foče i Čajniča - ističe Čolović.

Prošle godine jedna grupa od 14 lovaca iz Bukovice i tri hajkača, ulovila je šest divljih svinja. Ipak, lovački kerovi predstavljaju najveću pomoć u lovu.

- Kerovi urade 80 odsto lova. Lovčevo je da zna gdje je čeka, kuda će lovina proći i da je odstrijeli. U Bukovici je od lovačkih pasa dosta zastupljen posavski gonič, balkanski gonič, u manjoj mjeri istrijaner, trobojac, rus.. - kaže Čolović.

Lovačka sekcija Bukovica, pripada LD “Pljevlja”, broji 54 člana, a 20. marta na izbornoj skupštini, kojoj je prisustvovalo 30 lovaca, izabrano je novo rukovodstvo sekcije. Predsjednik sekcije je Branko Stevanović, zamjenik predsjednika Denis Ajanović, a delegati Nermin Hadžić, Simo Barac i Gligor Topalović.

Najbolji u Crnoj Gori

Slavko Kovačević, predsjednik Lovačkog društva “Pljevlja” ističe da je ovo društvo po mišljenju Lovačkog saveza Crne Gore, najbolje organizovano.

- Tereni naše opštine su bogati lovinom, krivolov nije zastupljen u većoj mjeri, a saradnja sa MUP-om, Upravom za šume, veterinarskom službom i Lovačkim savezom je na visokom nivou. Ova godina je naročito bogata jer ima mnogo divljači raznih vrsta. Medvjed je, na naše iznenađenje, veoma zastupljen, kao i divlja svinja, srneća divljač... Smatram da je jedan od razloga veoma blaga zima, bez visokog snijega, a padavine se nisu dugo zadržale. Rod žira u šumama je bio bogat pa se divljač ugojila i umnožila. Takođe, poklanja se dosta pažnje zaštiti divljači i očuvanju lovišta - naglašava Kovačević.

On, uz put, dok se vozimo Bukovicom pokazuje na mjesto gdje je viđena srna kako liže so sa puta, koji je shvatila kao svoje veliko solilo.

Ponovo izabrani Kovačević i Gogić

Na izbornoj skupštini Lovačkog društva “Pljevlja” jednoglasno je izabrano prethodno rukovodstvo, predsjednik Slavko Kovačević i sekretar Miodrag Miga Gogić. Skupština LD “Pljevlja” se sastoji od 25 predstavnika i po prvi put je, 23. marta, jednoglasno donijela odluku o produženju mandata dosadašnjem rukovodstvu, što pokazuje zadovoljstvo radom i rezultatima ovog LD u prethodnom četvorogodišnjem periodu.