REAGOVANJE NA TEKST ”KRIVOLOVCI UBIJU I DO 197.000 ZAŠTIĆENIH PTICA U CRNOJ GORI

S vremena na vrijeme u novinama se pojave tekstovi koji se odnose na nedozvoljen lov ptica u Crnoj Gori, a koje plasiraju preko sredstava informisanja pojedine Nevladine organizacije sa bombastičnim naslovima i brojkama o ubijenim pticama koje nisu male. Vjerujemo, da ni oni sami u njih ne vjeruju jer znaju da su te brojke u zoni naučne fantastike. Takav jedan tekst objavljen je u Vijestima u ponedjeljak  2 jula 2018 godine pod naslovom „Krivolovci ubiju i do 197.000 zaštićenih ptica u Crnoj Gori“. Nekako, sve u ovom tekstu sve se svodi na optužbe da ljudi koji posjeduju lovačko oružje iskrivolove ovaj veliki broj ptica. U sektoru lovstva među pravim i istinskim lovcima, koje Lovački savez Crne Gore kao nacionalna asocijacija lovaca predstavlja u zemlji i inostranstvu, slučajeva nedozvoljenog lova ptica nema, ili su po našem mišljenju vrlo rijetki. Naručito zbog ovih lovaca i njihovih čestih poziva u Savez zbog ogorčenosti na ovakve novinskih natpise i ukupne javnosti Crne Gore  reagujemo na ovaj i ovakve tekstove ističući da su površni, nedorečeni i netačni i da ne daje realnu slika odnosa prema divljim životinjama i prirodi u Crnoj Gori.

U suštini, ovakvi tekstovi nisu rijetkost ni u ostalim zemljama regiona. I tamo ih objavljuju  novine iz izvora NVO sektora, po našem mišljenju, sve u cilju preuveličavanja krivolova kako bi na što lakši način došli do sredstava iz EU fondova namjenjenih za zaštitu prirode, utrkujući se, i tamo i kod nas, ko će dati što više nepovoljnije podatke kako bi dobili što veća sredstva.

Vjestima, za tekst „Krivolovci ubiju i do 197.000 zaštićenih ptica u Crnoj Gori“ podatke su između ostalih dali iz NVO Centar za proučavanje i zaštitu ptica, saopštavajući da se  „U Crnoj Gori krivolovi između 64.000 i 197.000 ptica, sa prosječnom, odnosno, srednjom vrijednosti od 130.000 jedinki, dok u svijetu ova cifra, kako navode, iznosi 25.000.000 ptica“.  Podaci koje daju, kako navode, bazirani su na izvještaju partnerstva za zaštitu ptica BirdLife – „The Killing 2.0 – A view to a kill“ , u čijim procjenama je učestvovala i ova NVO.

Tekst „Krivolovci ubiju i do 197.000 zaštićenih ptica u Crnoj Gori“  po našoj ocjeni je još jedan pokušaj senzacionalističke priče sa lažnom dilemom grantovi ili briga. Ove brojke, u jednoj blijedoj grantovskoj priči, u kojoj se priča da više nema ptica jer smo ih tobož ubijali ni manje ni više nego približno 130.000 svake godine, su samo za neupućene. Oni kojima je struka zaštita prirode znaju da je ova priča samo lažna briga za pticama kako bi se došlo što lakše do što većih sredstava iz EU fondova.  

Zapitajmo se na osnovu kojih metoda, kojih učesnika i u kojem periodu su vršena zapažanja na osnovu kojih se došlo do podatka da se u Crnoj Gori, jednoj od najmanjih država u svijetu po veličini teritorije i po broju stanovnika, u zemlji u kojoj lov ima i dugu i bogatu tradiciju, pravnu i organizacionu strukturu lovstva još sa početka prošlog vijeka, godišnje iskrivolovi skoro 200.000 ptica. Te, kao ni druge stručne odgovore ne možemo saznati iz teksta.

I ako je tako, a mi sumnjamo da jeste, pritom, ne braneći ljude koji vrše nedozvoljeni lov, naprotiv osuđujući ih u našoj neprestalnoj borbi sa krivolovom,  moramo napomenuti, na ono što nije rečeno u tekstu, da ukupan prikazani broj iskrivolovljenih ptica, u ranije navedenom projektu BirdLife – „The Killing 2.0 – A view to a kill“, obuhvata i ptice uhvaćene u mreže kojima se štite razni poljoprivredni zasadi, ptice stradale od otrova, zalijepljene na mamcima ili na drugi način stradale ptice, što se namjerno ili ne, ne saopštava u senzacionalističkom tekstu u kome se namjerno koristi izraz „zaštićene ptice“ kako bi se pojačao utisak.

Sve ptice u Crnoj Gori su zaštićene. Lovna divljač koju propisuje Zakon o divljači i lovstvu zaštićena je trajnom zaštitom ili lovostajem, periodom kada nije dozvoljeno loviti ili na bilo koji način uznemiravati divljač. Zakon kojim se uređuju oblasti divljači i lovstva, donešen je u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Crne Gore, kao i opredjeljenjem naše države za evropske integracije i, s tim u vezi, usklađen sa evropskim zakonodavstvom i potvrđenim međunarodnim direktivama i konvencijama o zaštiti divljih životinja i njenih staništa. Lovci Crne Gore dio su porodice lovaca zemalja Evropske unije jer su još od 2003 godine preko nacionalne asocijacije Lovačkog saveza Crne Gore u članstvu FACE – Federacije nacionalnih asocijacija lovaca Evropske unije, kao i CIC – Svjetske federacije za očuvanje divljači i prirode.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja kao resorno ministarstvo svake lovne godine odobri određen broj divljači za odstrijel koji nije veliki. Prema evidencijama nije velik ni postotak odobrenog odstrijela, a sve u cilju održivog razvoja divljači i prirode.

Lovački savez Crne Gore je u stalnoj je brizi za očuvanje divljači i njenih staništa, između ostalog boreći se protiv svih oblika nedozvoljenog lova divljih životinja. U tu svrhu nedavno je štampan i flajer „Stop krivolovu“ u 10.000 primjeraka i podjeljen svim lovcima i zainteresovanim građanima, jer su lovci jedini koji štite i čuvaju divljač, a zahvaljujući njima, a ne NVO sektoru koji piše senzacionalističke priče sa lažnom dilemom grantovi ili briga, naša divljač i priroda su očuvane. Nažalost, kao i u svim drugim oblastima, prekršilaca nedozvoljenih zakonom radnji ima, i naš je stav kao i do sada, da kada budu otkriveni, da se moraju u skladu sa zakonom sankcionisati što je zadatak našeg tužilaštva, sudstva i društva u cjelini.

Koristimo ovu priliku, da  još jednom pozovemo ovaj dio NVO sektora da nam se pridruži u zimskom periodu kada u teškim zimskim uslovima prihranjujemo divljač. Do sada, na sve naše mnogobrojne pozive za takvu pomoć nisu se odazivali. Razumijemo njihovu potrebu za aplikacijama na određene projekte za koje dobijaju pozamašna sredstva, ali ne razumijemo da u cilju toga na paušalan način prikazuju stanje u svojoj državi koje ne odgovara činjeničnoj istini.

Lovački savez Crne Gore