JUBILEJ VRIJEDAN PAŽNJE – 90 GODINA POSTOJANJA LOVAČKOG DRUŠTVA „CETINJE“

Članovi Lovačkog društva „Cetinje“ su u hotelu „Grand“ na Cetinju proslavili jubilej vrijedan pažnje – 90 godina postojanja.

Tom prilikom uručena su priznanja zaslužnim članovima, a Lovački savez Crne Gore odlikovao je zlatnim ordenom, jednog od najstarijih članova Ljubomira Vušurovića, za njegov dugogodišnji rad na očuvanju prirode i divljači.

Pred prepunom kongresnom salom hotela „Grand“ predsjednik Lovačkog društva „Cetinje“ gospodin Nikola Marković u svom govoru je rekao da je lovstvo jedna od najstarijih djelatnosti čovjeka, a da je Cetinje u prošlosti imalo veliki značaj za nastanak i razvoj organizovanog lovstva u Crnoj Gori. Između ostalog na Cetinju je donešen prvi zakon o lovu 1910 godine, nedugo zatim  osnovano je prvo lovačko društvo, a 1931 godine na Cetinju je osnovan Lovački savez Crne Gore, dodao je on.

Jubilej, 90 godina od osnivanja Lovačkog društva „Cetinje“ istakao je predsjednik Marković, je od naročitog značaja, jer su se te daleke 1925 godine cetinjski lovci udružili u cilju uzgoja i zaštite divljači i organizovanog djelovanja u oblasti lova i lovstva u skladu sa zakonom. Sa tadašnjih 35 članova Društvo je preraslo u najveće udruženje građana na Cetinju i danas broji više od 450 članova.

Tokom ovog ne malog perioda organizovanog bavljenja lovstvom, divljač je mjerama uzgoja i zaštite očuvana i njene populacije uvećane. U lovište je više puta naseljavani zečevi, jarebice poljke, jarebice kamenjarke i fazani, u «Zabran Kralja Nikole» i na Odrinsku Goru    jelen lopatar i mufloni.

Veliku pažnju cetinjski lovci posvetili su obnovi, izgradni i očuvanju lovnih objekata, prvenstveno onih koji služe  uzgoju divljači, ali i onih za okupljanje radi druženja ili takmičenja. Društvo je obnovilo «Zabran kralja Nikole» u Rijeci Crnojevića tako je sada to moderno uzgajalište jelena lopatara, ograđeno žičanom ogradom, opremljeno kompletnim lovno uzgojnim objektima, mjesto gdje je dom našlo četrdesetak jelena i koji u svrhu edukacije i nauke služi za posjete građana i studenata Poljoprivrednog fakulteta koji, kao redovan predmet, izučavaju lovstvo na smjeru stočarstva tog fakulteta. U «Zabranu» je izgrađena i lovačka kuća, skladišni objekti za sijeno i dodatnu hranu, osmatračnice, staze, klupe i drugi objekti potrebni za divljač. Lovačko društvo «Cetinje» rekao je predsjednik Marković izgradilo je ograđeno uzgajalište divljih svinja na Kruševom ždrijelu.

U blizini grada, dodao je on, osamdesetih godina prošlog vijeka izgrađeno je strelište «Ševrlja»  sa koga su potekli strijelci, koji su zabilježili velike rezultate na polju lovnog streljaštva, i bili poznati i pobjeđivali na takmičenjima u Crnoj Gori, tadašnjoj Jugoslaviji i Evropi. Na žalost, danas ovaj objekat ne postoji iz razloga neplanske izgradnje stambenih objekata, ali Društvo je Prijestonici podnijelo zahtjev za dodjelu zemljišta  za izgradnju  modernog strelišta.

U Njegoševoj ulici  cetinjski lovci posjeduju lovački dom, objekat od 300 m2, gdje se okupljaju, dogovaraju i druže. Lovački dom je u potpunosti, isključivo od sredstava Društva, renoviran prethodnih godina.

Vođena je takođe stalna briga o edukaciji i informisanju članstva o savremenim dešavanjima i tokovima u lovstvu.

Društvo je izdavač i 3 knjige istakao je, predsjednik Marković, i dodao da zasluga na ovako zavidnim rezultatima pripada svima, ponajviše onima koji su rukovodili i organizovali rad na unaprijeđenju prirode i divljači i razvoju lovstva za što su ih danas Lovačko društvo „Cetinje“ i Lovački savez Crne Gore i nagradili.